به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «مکتب اخلاقی عرفانی نجف» اثر محمود شیخ عضو هیأت علمی گروه عرفان پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شد.
این پژوهش، نتيجه تلاش علمی دکتر محمود شیخ است که در گروه عرفان پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سامان يافته و به تازگی راهی بازار شده است.
این اثر ارزشمند دارای دو بخش کلی بوده و هر بخش از آن شامل فصولی به شرح زیر است.
بخش اول: سلوک عملی و ویژگی های مکتب اخلاقیون
فصل اول: مکتب اخلاقیون نجف و عرفان اسلامی
فصل دوم: نظام سلوکی اخلاقیون نجف
فصل سوم: اخلاقیون نجف، تصوف و حکمت اسلامی
فصل چهارم: رویکردهای اجتماعی در مکتب اخلاقیون نجف
بخش دوم: ادوار مکتب نجف
فصل اول: دوران تأسیس مکتب نجف
فصل دوم: دوران گسترش مکتب اخلاقیون نجف
فصل سوم: دوره تعمیق معارف
محقق در بخشی از مقدمه کتاب خود چنین می نویسد:
آقا سيدعلي شوشتري، آخوند ملاحسينقلي همداني و شاگردان او، مانند سيداحمد کربلايي، شيخ محمد بهاري، ميرزا جواد ملکي تبريزي و... و شاگردانِ شاگردان او، مانند سيدجمال گلپايگاني، ميرزا علي آقاي قاضي و اقران او و شاگردان ميرزا علي آقاي قاضي مانند سيدهاشم حداد، سيدحسن مسقطي، علامه طباطبايي، شيخ عباس قوچاني و... از مهمترين شخصيتهاي معنوي شيعه در دوران معاصر هستند. انگيزه محقق در اين پژوهش نشاندادن گونهاي از معنويت و عرفان اسلامي است که نزد اين بزرگان در خارج تصوف و خانقاه جريان دارد و اتفاقاً در بستر حوزههاي علميه شيعه رشد کرده و باليده است. قاعدتاً چنين معنويتي ضمن بهرهمندي از ميراث معنوي اسلام، از آنچه در سنت عرفاني اسلام (يعني تصوف) وجود داشته و دارد، متفاوت است.
محقق معتقد است روش تربيتي اخلاقيون، اولاً، عرفاني است و ثانياً، ميتوان آن را يک مکتب معنوي دانست. اين مدعا در مقابل اين فرضيه قرار دارد که روش تربيتي آخوند همداني و شاگردانش را تنها روشي اخلاقي، خالي از وجوه معنوي و خالي از ويژگيهاي مکتبساز ميداند. در اين فصل کوشيده شده است تا اين وجه از طريقه اخلاقيون بررسي شود، لذا در آن به اين پرسشها پاسخ داده ميشود:
- آيا روش تربيتي اخلاقيون را ميتوان عرفاني دانست؟
- آيا اطلاق عنوان مکتب بر اين روش تربيتي صحيح است؟
- اگر اين روش تربيتي را ميتوان مکتب دانست، مؤلفه اساسي آن چيست؟
گفتنی است کتاب «مکتب اخلاقی عرفانی نجف» اثر محمود شیخ با قیمت ۲۷۰۰۰ تومان توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
علاقمندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب میتوانند به نشانی www.poiict.ir مراجعه کنند.
نظر شما